fbpx
Hampans Historia - Cannabis Sativa

Hampans historia #2 – Industrihampa som resurs

Visste du att det finns över 50 000 olika användningsområden för hampa? Samtliga delar av hampaplantan kan användas för att tillverka allt från papper till biobränsle, samtidigt som den kan minimera människans ekologiska avtryck. I den här delen tar vi upp några av dess användningsområden.

Hampa är en av jordens främsta förnyelsebara ekologiska resurser. Växten har de starkaste naturliga fibrerna i världen. Medan det tar 20 år för ett träd att mogna, tar det endast 4 månader för en hampaplanta att bli klar för skörd, samtidigt som den genererar 4 gånger mer fiber per hektar än en genomsnittlig skog. Alla delar av hampan går att använda, det som blir över vid tillverkningsprocessen kan återgå till jorden. Det går bland annat att tillverka textil, papper, gödsel, djurströ och biodiesel. Nedan nämns några av dess många användningsområden.

Kläder & Textil

Hampa har använts för att tillverka textil i tusentals år.  Allt från segel (canvas) som gjorde det möjligt att korsa världshaven till fallskärmar och kläder. Hampans stora fördel ligger i dess hållbarhet.

  • Hampatextil är mer hållbart än bomull samt har antibakteriella egenskaper.
  • Produktionen av hampatextil använder endast 1/20 av vattnet jämfört med bomullstextil.
  • Till skillnad från bomull som tömmer jorden på näring, kan hampa odlas på samma plats i 20 år utan att jorden blir negativt påverkad.

Papper

Hampa har använts för att tillverka papper i åtminstone 2000 år och var ett av de vanligaste materialen under 1800-talet. Fördelen med hampapapper är att det är en snabb förnyelsebar resurs och en hållbar källa för pappersmassa jämfört med att producera papper från träd.

  • Hampapapper håller i hundratals år utan att försämras.
  • Pappret kan återvinnas fler gånger än träbaserat papper.
  • Kräver mindre giftiga kemikaler att tillverka än papper tillverkat från trä.

Plast

Hampa är också ett livskraftigt råmaterial för plastproduktion. Bilföretaget Ford producerade en bil-prototyp tillverkat av bland annat hampa under tidigt 1940-tal. Karossen kunde absorbera slag 10x kraftigare än stål, utan att bli buckligt. Bilen var dessutom konstruerad för att drivas av hampabränsle. Dessvärre innebar hampaförbudet att fortsatt produktion av bilen stoppades.

Bränsle

Det går att tillverka biobränsle från hampa. Precis som med andra vegetabiliska oljor kan hampaoljan processas till biobränsle. Fördelen med hampa jämfört med många andra grödor är att den kan odlas i mindre bördiga jordar.

Hampa kan användas vid tillverkning av två typer av bränsle:

  • Hampa biodiesel – från oljan av pressade hampa frön
  • Hampa etanol/methanol – av fermenterade stammar

I takt med att människans miljöpåverkning växer sig allt starkare, krävs alternativa lösningar och hampa kan vara en tänkbar lösning. Allting som i dag tillverkas av bomull, träd och petroleum kan tillverkas av hampa, något som skulle kunna minska mänsklighetens miljöpåverkan och föra oss mot ett mer ekologisk hållbart samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *