fbpx

Hampans nyttoämnen – del 2 – Cannabinoider och ECS

Cannabinoider och det endocannabinoida systemet

Cannabinoider som kommer från växtriket kallas fytocannabinoider, där suffixet fyto betyder att de kommer från en växt. CBD, CBG, CBN och THC är exempel på fytocannabinoider som finns i hampaplantan. Hos oss människor, och alla andra däggdjur, tillverkas motsvarande ämnen i våra kroppar. De kallas endocannabinoider, där endo betyder inre — alltså inifrån vår egen kropp.

Vad som är speciellt för cannabinoider, oavsett om de kommer från kroppen eller från en växt är att våra kroppar har receptorer som de kan påverka och binda till. Cannabinoider är alltså inte vilka ämnen som helst för våra kroppar — de är signalsubstanser, precis som exempelvis hormoner är signalsubstanser.

Det nätverk av receptorer och endocannabinoider som vi har i våra kroppar kallas för det endocannabinoida systemet (ECS). Dit räknas för närvarande två cannabinoidreceptorer, CB1 och CB2. Där CB1 finns framförallt i hjärnan, ryggmärgen och det perifera nervsystemet och CB2 finns framförallt i immunsystemet. Förutom där så finns det cannabinoidreceptorer i de flesta av kroppens organ och hormonproducerande körtlar: bland annat i hypofysen, levern, lungorna, sköldkörteln, njurarna, fortplantningsorganen, thymus och mag-tarmsystemet.

 

Den främsta funktionen av ECS är att upprätthålla homeostas (balans) i kroppen. ECS samverkar med de flesta av kroppens system och spelar en stor roll i att hålla dessa system i balans. Centrala nervsystemet, hjärt- och kärlsystemet, immunsystemet, hormonsystemet, andningssystemet och det muskuloskeletala systemet är några exempel där ECS bidrar till och bibehåller en normal funktion.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *