Nermin berättar om återhämtningen, hjärnskakningen och MMA

Nermins väg till återhämtning

MMA-fightern Nermin blev Knockad under en match och fick hjärnskakning. Han fortsatte träna men situationen blev inte bättre. I den här berättelsen delar han med sig om hur han återhämtade sig.

Solen skiner utanför fönstret på kafét när Nermin Mehmedagić slår sig ner vid bordet. Han är 24 år gammal och har tränat kampsport sedan han var 8.
–Det är nog det som utvecklat mig mest som människa, man lär sig saker som man tar med i livet. Så som att kämpa på oavsett hur jobbigt det är. Han säger att mycket av det han lyckats i livet grundar sig i denna egenskap.

Det var även denna viljestyrka som fick det att gå snett den där oktoberdagen 2015.
–Jag gick match på The Zone, en amatör MMA tävling i Stockholm. Förutsättningarna var inte optimala innan matchen. Jag hade haft lågintensiv halsfluss i 3-4 veckor och kände direkt att jag inte var ”in the zone”. Berättar Nermin, i andra ronden blev han träffad av en höger.

Efter slaget började hans motståndare mata på med slag, kort därefter bröt domaren matchen. Nermin gick ur som förlorare och hade dessutom drabbats av huvudvärk. Som senare skulle visa sig vara en hjärnskakning. Trots det fortsatte han träna, något som senare skulle visa sig vara ett dumdristigt beslut. Under ett pass ramlar han och slår huvudet i mattan. På väg hem efter träningen känner han att något inte stod rätt till. Som att den förgående hjärnskakningen eskalerade ytterligare ett steg. I efterhand förstå han att han istället skulle ta det lugnt och vila. Istället för att bita hop och bara köra.

cbd droppar Idag använder Nermin 5 droppar hampaolja på morgonen och 6-7 på kvällen. Oljan innehåller naturligt förekommande cannabinoider

Studier som behandlar cannabinoider och återhämtning

 1. Skyddar hjärnan genom att minska förekomsten av inflammation. Källa [1]
 2. Har antioxidantiska egenskaper som skyddar hjärnan mot toxicitet. Källa [1]
 3. Cannabinoider hjälper till att främja ny tillväxt av hjärnceller. källa [1]
 4. Cannabinoider kan skydda hjärnan från svårt huvudtrauma. Källa [1]
  Vill du läsa mer, tryck här

Postkommotionellt syndrom (PSC)
Är ett komplext tillstånd som följer efter en hjärnskakning. Symtomen kan vara i månader efter olyckan. Enligt Mayo Clinic så drabbas människor med PSC av:

 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Trötthet
 • Ångest
 • Irritation
 • Insomnia
 • Minskad koncentration och minneskapacitet
 • Ökad ljus och ljudkänslighet

Nermin började använda hampaolja olja

Efter incidenten gick Nermin runt med konstant huvudvärk, och han annars balanserande mående pendlade från höga toppar till djupa dalar. Men mest var han nere. Det vården erbjöd han var anti-depressiva mediciner och en rekommendation att vila. Han valde att tacka nej till medicinerna. Istället började han leta runt på nätet och det var då han hittade hampaolja. Han läste om dess anti-inflammatoriska egenskaper och att det kunde hjälpa till vid hjärnskakning. När han sedan läste att det var tillåtet i Sverige kunde han knappt inte tro sina ögon.

Risken att drabbas av psykiska problem efter hjärnskakningar är överhängande, en Canadensisk studie från 2015 visade att endast efter en hjärnskakning så kunde risken för självmord öka trefaldigt. En annan studie visade att hampaolja har snabbverkande anti-depressiva egenskaper. Jämfört med många faramakologiska lösningar tar flera veckor innan de börjar verka.

Efter att Nermin fick hem oljan började han dosera försiktig. Första gången tog han endast en droppe, men fick ingen större effekt. Så han ökade med en droppe varje dag tills efter ett par dagar då effekten började visa sig.
–Det kändes ungefär som när att man sticker hål på en ballong, trycket minskade och min konstanta huvudvärk började sakta och säkert lägga sig, säger Nermin. Huvudvärken som orsakats av hjärnskakningen försvann sakta men säkert. Dessutom blev hans sömn bättre och han upplevde bättre återhämtning vid fysisk träning.

En av anledningarna till varför det fungerade för honom kan bero på är att i hampaolja oljan finns ett flertal antioxidanter. Vars inverkan inkluderar att minska inflammationer i hjärnan, något som uppstår vid en hjärnskakning då neurala inflammationer bildas. En studie som gjordes 2014 från Tel Aviv kunde visa att microdoser av cannabinoiden THC reducerade svällandet av hjärnan hos möss.

När han får frågan om vad han skulle säga till anda som vill testa hampaoja säger han:
–Sätt er med ett öppet sinne, utan några fördomar och försök att läsa så mycket som möjligt. Det är väldigt individuellt om hur det fungerar. Säger Nermin Idag är Nermin återställd och han inställning har förändrats inom kampsporten. Han bryr sig inte längre lika mycket om att vinna varje rond på träning. Han är mer inriktad på att utvecklas istället för att göda sitt ego.

Efter träningen ställer han sig själv frågan ”blev jag bättre idag?”

Relaterade inlägg:

Dela Inlägget

Dela inlägget till dina vänner!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar, videos och produkterbjudanden direkt på mailen