fbpx

Hampa historia #4 – Miljöpåverkan

Få växter har en sådan stark relation till människan som hampa. Fram tills 1900-talet var det en av de vanligaste komponenterna i läkemedel och majoriteten av alla textilier och tyger tillverkades av det. Stora delar av mänskligheten använde dess frön som föda. Det var även med hjälp av segel tillverkade av hampa som världshav korsades.

Fördelen med hampa är dess mångsidighet det går att tillverka tiotusentals olika produkter. Allt från bensin, kläder, taveldukar, betong och läkemedel. Att växten dessutom återställer balans i jorden den odlas i (länk), rengör atmosfären och har förmågan att rensa upp radioaktivitet, gör den till en av jordens viktigaste ekologiska resurser – som åter har chans att bli en av mänsklighetens största industrier.

Hampa brukade växa vilt runt om i hela världen, faktum är att den kan växa mer eller mindre i alla klimat och alla typer av jordar. Det är ett av fåglarnas favoritfrö, då det är mer näringsrikt än mycket annat i naturen.

1) Odling av hampa förhindrar skogsskövling

Skogsskövling är ett allt större problem runt hela jorden. Det beräknas skövlas en yta på 48 fotbollsfält varje minut. Om inget görs kommer det inte finnas några regnskogar om 100 år.

Men det finns hopp! Hampa kan enkelt ersätta träd som en källa för trä och papper. En hektar hampa kan producera lika mycket papper årligen som fyra hektar med träd. Medan träd tar tid att mogna, så kan hampa odlas och reproduceras under några månaders tid. Papper tillverkat av hampa är dessutom mer hållbart än papper producerat från träd.

Med andra ord att förflytta produktionen till hampa kan rädda träden och slutligen hela vår planet. 

2) Industrihampa konserverar vatten.

Det krävs mer än 20 000 liter vatten för att producera ett kilo bomull. Faktum är att bomull är en av de mest vattenkrävande grödorna som snabbt torkar ut våra färskvattenkällor.

Hampa å andra sidan kräver minimalt med bevattning jämfört med bomull. En brittisk studie som jämförde bomullsprodukton med hampaproduktion fann att hampa krävde 2400 – 3400 liter för att producera 1 kg bomull. Eftersom hampa är lämpat för fiberproduktion, är det här en bra lösning.  

3) Hampa växer i nästan alla klimat

Hampa är en otroligt hållbar planta. Hampa frodas i milt klimat med fuktig atmosfär, men kan den överleva nästan överallt – från Kina till Colombia. Hampa kan odlas i en brett spektrum av klimat typer, vilket innebär att hampa har potentialen att vara en lokal källa för mat, inkomst och mycket mer. Hampaodling skulle kunna förändra människors liv till det bättre. Hampa kan dessutom leda till mer hållbar odling, vilket i sin tur stärker lokala ekonomier samtidigt som den har en positivt inverkan på klimatet.

 

Vill ni veta mer rekommenderar jag att läsa böcker likt ”Emperor Wears no Clothes” och ”Cannabis: The first 12 000 years” Med tiden kommer informationen från dessa böcker komma upp här på sidan.
Inspirations källa: Wake-up World

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *