Vad är cannabinoider?

Hampa innehåller ett stort antal verksamma ämnen med benämningen cannabinoider. Människan har ett biologiskt system som interagerar med dessa. Detta system kallas för det endocannabinoida systemet (ECS) och har en viktig roll för vår allmänna hälsa och välmående.

Våra produkter innehåller extrakt från hampaplantans blommor. Extraktet utvinns med hjälp av antingen CO2- eller alkoholextraktion och innehåller bland annat de cannabinoider och terpener som naturligt förekommer i industrihampa. Vi använder hampaextraktet i kosttillskott, e-juice och salva.

Att cannabinoider har en fysiologisk verkar i våra kroppar är numera välkänt. Cannabinoider som kommer från växtriket kallas fytocannabinoider, där suffixet fyto betyder att de kommer från en växt. CBD, CBG, CBN och THC är exempel på fytocannabinoider som finns i hampaplantan. Hos oss människor, och alla andra däggdjur, tillverkas motsvarande ämnen i våra kroppar. De kallas endocannabinoider, där endo betyder inre - alltså inifrån vår egen kropp.

Endocannabinoida systemet – ECS

Våra kroppar har olika system som aktivt arbetar för att se till att exempelvis kroppstemperatur, blodsocker och pH-värden håller sig på en jämn nivå. För att cellerna ska fungera optimalt krävs rätt omständigheter och dessa system korrigerar för eventuella avvikelser. ECS är ett viktigt system som hjälper till att upprätthålla jämvikt i kroppen. Exempelvis spelar ECS en viktig roll i immunförsvaret genom att endocannabinoider produceras vid aktivering av immunceller och agerar antiinflammatoriskt.

Det finns receptorer för cannabinoider i hela kroppen, inklusive hjärnan och centrala nervsystemet. Dessa är konstruerade för våra kroppsegna endocannabinoider, men fytocannabinoider kan också fästa vid dessa och på så sätt kan kroppen påverkas genom tillförsel av cannabinoider, exempelvis fytocannabinoider från hampaplantan.

Med andra ord: Cannabinoider ansluter till ett stort system i kroppen, vilket innebär att vi kan påverka vårt mående genom att tillföra cannabinoider.

Vad är terpener?

Terpener förekommer naturligt i växter och ger dem dess karaktäristiska lukt och smak. Det finns över 40 000 identifierade terpener, de är därmed den största och mest varierade gruppen växtämnen.

Hampaplantan innehåller en stor mängd olika terpener och även dessa har även en fysiologisk verkan i våra kroppar. Exakt hur de fungerar är ännu ett relativt outforskat område, olika terpener verkar dessutom på olika sätt. Men precis som cannabinoider så kan de bidra till att upperätthålla kroppens naturliga balans.

 

Författare:
Zandra Hedlund, magister i kostvetenskap